Terveydenhuollon päätöksenteossa ja potilaan kohtaamisessa on tapahtumassa fundamentaalinen muutos ammattilaislähtöisestä päätöksenteosta kohti jaettua päätöksentekoa (Shared Decision Making) – tai toiselta termiltään potilaan osallistaminen omaan hoitoonsa.
On osoitettu, että potilaan mukaan ottaminen oman hoitonsa päätöksentekoon tuottaa monia positiivisia tuloksia. Potilaan autonomia kasvaa, adherenssi ja potilasturvallisuus paranevat ja hoitokäyntien määrä vähenee turhien käyntien jäätyä pois. Myös haittatapahtumien määrä vähenee paremman omahoidon myötä.1,2
Potilaan osallistamisen hyödyt on tunnustettu jo laajalti ja niitä korostetaan yhteiskunnallisella tasolla monesta näkökulmasta. STM:n Sote-tieto hyötykäyttöön 2020 -strategia nostaa keskiöön potilaskeskeisyyden ja kansalaisten aktiivisuuden tukemisen omahoidossa digitaalisten apuvälineiden avulla.
Niin ikään STM:n asiakas- ja potilasturvallisuustrategia 2026n strateginen kärki ”yhdessä asiakkaiden ja potilaiden kanssa” keskittyy potilaan osallisuuden vahvistamiseen potilasturvallisuuden näkökulman kautta: vältämme vältettävissä olevan haitan, lisäämme osallisuutta turvallisuuden parantamiseksi.
Itä-Suomen yliopisto, Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto ja Duodecim puolestaan ovat mukana PROSHADE-hankkeessa, jossa tutkitaan, arvioidaan ja kehitetään taloudellisen, vaikuttavuustiedon ja potilaiden tuottaman tiedon käyttöä jaetun päätöksenteon käytännöissä terveydenhuollon organisaatioissa ja potilaiden hoitopäätöksissä.
Potilaan osallistaminen omaan hoitoonsa ja jaettu päätöksenteko on yhteinen prosessi, jossa vastaanotolla kohtaa aina kaksi oman alansa asiantuntijaa. Lääkäri tuo tilanteeseen tieteellisen tutkimukseen ja näyttöihin perustuvan tuoreimman tiedon, ja potilas on dialogiin osallistuva oman sairautensa asiantuntija ja päätöksentekijä – perustuen omiin mieltymyksiinsä, tavoitteisiin, uskomuksiin ja arvoihin.
Keskeinen osa jaettua päätöksentekoa on, että molemminpuolisen asiantuntijuuden myötä terveydenhuollon ammattilainen ja potilas muodostavat yhteisen käsityksen käytännön hoitovaihtoehdoista, tieteellisestä näytöstä ja hoitovaihtoehtojen todennäköisistä seurauksista.
Tämä tiedollinen osa ei vielä välttämättä kuitenkaan riitä potilaan aitoon osallistamiseen omaan hoitoonsa, vaan tiedon jakamisen lisäksi on otettava selville ja huomioon potilaan arvot ja toiveet, jonka jälkeen ideaalitapauksessa päädytään yhdessä hyväksyttävään hoitopäätökseen, johon potilas sitoutuu.
Osallistamisen ideologia antaa potilaalle myös mahdollisuuden valita, missä määrin he haluavat ottaa osaa päätöksentekoon. On myös potilaita, jotka eivät halua ottaa aktiivista roolia hoitoonsa liittyvissä päätöksissä. Heidän osaltaan potilaan osallistamisen työkalupakissa painottuvat potilaan merkityksellinen kohtaaminen, tiedon jakaminen ja hyvän, luottamuksellisen hoitosuhteen luominen.
Erityisesti pitkäaikaissairaiden hoitokokonaisuus on pitkälti lääkehoitoa, elintapahoitoa ja näiden molempien toteutumisen seurantaa. Usein näiden kaikkien toteutuminen jää arjessa potilaan itsensä toteutettavaksi. Tällöin on erityisen suuri merkitys sillä, miten potilas hoitonsa merkityksen ymmärtää ja sen toteutumiseen sitoutuu.
Kun potilaan tarvitsema hoito on yhdessä potilaan ja lääkärin kesken hyvin suunniteltu ja oikeasti toteutuu, on hoito myös vaikuttavaa ja sillä saavutetaan selkeää terveyshyötyä.
Potilaan mukaan ottamista päätöksentekoon ja hänen ymmärryttämistään omasta sairaudestaan ja sen hoidosta auttavat erilaiset keskustelumallit ja apuvälineet, kuten SHARE-malli, kolmen keskustelun malli, option grid -apuvälineet tai kenties tutumpi motivoivan haastattelun menetelmä. Valmiin mallin käyttö voi säästää vastaanotolla aikaa ja varmistaa, että keskeiset asiat tulee keskusteltua potilaan kanssa.
Haluatko tietää lisää potilaan osallistamisen ja jaetun päätöksenteon teemoista tai sinulle tai asiakkaillesi kenties sopivasta potilaan osallistamisen koulutuskokonaisuuden rakentamisesta? Autamme mielellämme kokoamaan kuhunkin potilaan kohtaamisen tarpeeseen sopivan työkalupakin rakentamisessa ja sen käyttöönoton tukemisessa.
Lähteet:
Potilaan osallistaminen omaan hoitoonsa ja jaettu päätöksenteko on yhteinen prosessi, jossa vastaanotolla kohtaa aina kaksi oman alansa asiantuntijaa.
Johanna Markkanen, Managing Partner