Blogi – Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue nousi ykköseksi

Petri Määttä, senior consultant

Hyvinvointialueet ovat olleet toiminnassa nyt kalenterivuoden. Julkinen keskustelu on keskittynyt lähinnä haasteisiin, kuten talousongelmiin ja resurssipulaan. Tämän ohella on hyvä muistaa, että kyseessä on ollut valtava muutos, joka koskettaa kaikkia meitä.

Sote-uudistus kokonaisuudessaan on todella kunnianhimoinen: perusterveydenhuolto on siirretty kunnilta yhteen erikoissairaanhoidon, sosiaalitoimen ja pelastustoimen kanssa. Tuskin koko maailmassa on vastaavaa yritetty samalla kertaa.

Hyvinvointialueet tilastojen valossa

Ensimmäinen kokonainen vuosi hyvinvointialueilla mahdollistaa tilastollisen tarkastelun ja alueiden välisen vertailun. Alustavien tilinpäätöstietojen mukaan kaikki hyvinvointialueet jäivät alijäämäiseksi, paitsi Helsinki, joka ponnisti plussalle.

Haasteena on, että kolmessa kalenterivuodessa alueiden pitäisi ponnistaa kumulatiivisesti plussalle. Muuten hyvinvointialuetta odottaa arviointimenettely, eikä yhdistäminen toiseen alueeseen silloin ole poissuljettu.

Alueiden resurssien käyttöä voi tarkastella esimerkiksi hoitojonojen perusteella niin perusterveydenhuollon kuin myös erikoissairaanhoidon osalta. Ensimmäisen vuoden jälkeen hyvinvointialueiden välillä on eroja, ja hoitotakuun saavuttaminen on alueilla paikoin haasteellista.

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue nousi ykköseksi

Hyvinvointialueraportti laittaa alueet järjestykseen niin talouden kuin myös hoitojonojenkin perusteella. Tässä vertailussa vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä parhaaksi nousi Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue. Alue pärjäsi olosuhteista huolimatta taloudellisesti kohtuullisen hyvin, ja hoitojonojen osalta Etelä-Pohjanmaalla oltiin Suomen ehdotonta kärkeä

Yksityisen sektorin rooli

Hyvinvointialueita koskettavassa lainsäädännössä yksityisen terveydenhuollon rooli säänneltiin melko tiukasti, joten palveluntuottajien kannalta muutos on aiheuttanut epävarmuutta.

Lääke- ja terveysteknologiateollisuuden osalta organisaatiomuutokset ja taloudellinen epävarmuus ovat aiheuttaneet päänvaivaa. Muutos on kuitenkin lähes aina myös mahdollisuus. Analysoimalla hyvinvointialueita ja hankkimalla syvempää ymmärrystä, yksityinen sektori voi löytää uusia yhteistyön ja kasvun mahdollisuuksia.

Tilaa Hyvinvointialueraportti

Yksityiselle sektorille suunnattu Hyvinvointialueraportti seuraa tärkeimpiä päätöksiä ja uutisia niin kansallisella tasolla kuin alueellisestikin. Raportti analysoi kansalliset tilastot ja laittaa alueet vuosineljänneksittäin järjestykseen.

Parhaiten suoriutuneita alueita tarkastellaan raportissa syvemmin. Raportin avulla yksityinen sektori voi analysoida hyvinvointialueita oman liiketoimintansa näkökulmasta. Raportin pääset tilaamaan täältä: https://hyvinvointialueraportti.fi/

 

Hyvinvointialueita koskettavassa lainsäädännössä yksityisen terveydenhuollon rooli säänneltiin melko tiukasti, joten palveluntuottajien kannalta muutos on aiheuttanut epävarmuutta.